Attentie
  • Cache not writable please update the file permissions! (geocode_cache)

Biologische witlofkwekerij Witlofkrops

Op vrijdag, 10 oktober 2014. In Boer in Beeld

Judith en Johann Krops telen in Nagele biologische witlof, het hele jaar door. De teelt van witlof bestaat uit twee fasen. In de eerste fase worden de wortels, ook wel pennen genoemd, in de volle grond geteeld. Dit wordt gedaan door biologische akkerbouwers. De pennen worden na de oogst koel bewaard totdat ze in de donkere cellen van Wiltlofkrops mogen groeien tot witlof.

Geschiedenis
Ik (Johann), heb jarenlang ervaring opgedaan bij een witlofkwekerij in Nagele. Ik ben begonnen als seizoensmedewerker en door de jaren heen doorgegroeid naar bedrijfsleider. Omdat het onze gezamenlijke droom was om een eigen bedrijf te beginnen in de Noordoostpolder, hebben mijn vrouw Judith en ik in 2000 een biologische witlofkwekerij op Schokland gehuurd.
De weg naar succes

De weg naar een succesvolle biologische witlofkwekerij was niet altijd gemakkelijk. De locatie op Schokland was verre van ideaal te noemen. Toch behielden mijn vrouw en ik na vier magere jaren de moed erin om opnieuw te investeren in ons bedrijf. We kregen de kans om een moderne witlofkwekerij in Nagele over te nemen en die kans hebben wij met beide handen gegrepen. Met succes dit keer! Wanneer we ons product in de schappen van de winkel zien liggen maakt dat ons erg trots!
Biologische teelt

De teelt van witlof bestaat uit twee fasen. In de eerste fase worden de wortels, ook wel pennen genoemd, geteeld. Dit wordt gedaan door biologische akkerbouwers. In mei start het zaaien en in oktober kan de wortel geoogst worden. Nadat deze gesorteerd zijn worden ze ingevroren bij -1.5 graden.

Wekelijks ontdooien wij een deel van de voorraad, deze wordt opgezet in kunststof bakken, met speciale watergootjes. Hiermee zijn wij als één van de eersten begonnen om ziekten en plagen te voorkomen. Doordat wij de kunststofbakken helemaal schoon kunnen maken is de kans op besmetting naar de volgende teelt aanzienlijk kleiner. We bewaren de bakken in een donkere cel, indien er licht bij de witlof komt verandert het blad namelijk groen. Ongeveer 25 dagen later kan de witlof geoogst worden.

Trots op ons product
All you need is lof is ons motto. Wij eten ook minimaal een keer per week onze eigen biologische witlof. Traditioneel klaargemaakt met ham en kaas in de winter is ons favoriet, maar we wokken de witlof nu ook regelmatig.

Adres
Sluitgatweg 10
8308 RE Nagele


Deze video is gemaakt in opdracht van BioRomeo.