Elke's Blog: Een beter milieu, begint bij jezelf

Op Thursday, 12 June 2014. In Open Erf

Tijdens mijn studententijd was mijn balkon een opslag voor flessen en kratjes met statiegeld, voor als ik aan het einde van mijn geld nog een stukje maand over had. Uit gewenning bevat mijn gangkast nog steeds een klein spaartegoed, maar daar komt als het aan de overheid ligt verandering in. Vanaf januari 2015 moeten die flessen namelijk gewoon in de plastic bak.

IBG-Elkes-blog-plastic-groot

De plastic bak ben ik tot nu toe vrij onverschillig voorbij gelopen, totdat ik hoorde dat mijn afval belandt op mijn bord, in de vorm van tong of Calamaris. Ons plastic komt terecht in rivieren en de oceaan. Vissen en (zee)dieren eten het vervolgens op. Deze microdeeltjes komen niet alleen uit verpakkingsmateriaal, ook cosmetica als douchegel en tandpasta kan plastic bevatten. Het afvalwater komt weer in het oppervlaktewater terecht.

Het is best simpel om de hoeveelheid plastic per huishouden te beperken. Neem bijvoorbeeld je eigen boodschappentas mee. Volgens Milieu Centraal gebruiken we namelijk zo'n 260 kunststof tasjes per persoon per jaar. Koop daarnaast producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Supermarkt brownies in een bakje, per stuk verpakt met folie om het geheel, dat slaat natuurlijk nergens op.

Badass Brownies

Meer brownie, met minder verpakkingsmateriaal

Ingrediënten
185 gram pure chocolade
185 gram boter
275 gram suiker
3 eieren
80 gram bloem
60 gram cacaopoeder

Bereidingswijze
Smelt de chocolade met de boter au-bain marie. Klop de suiker en de eieren met een garde of mixer tot een lobbig geheel. Meng de cacao door het suiker-eiermengsel. Spatel hier de gesmolten chocolade doorheen. Voeg eventueel nog wat gehakte walnoten en/of stukjes chocolade toe. Vet de (taart) vorm in en bak de brownies 30 minuten op 180 °C. Smikkelen maar.

Meer weten over de impact van plastic op het milieu? Vrijdag 13 juni de documentaire Bag It, om 18:50 op Nederland 2. Ook Kassa Groen besteedt deze week aandacht aan dit onderwerp.

ZeroPlasticWeek

Deze week is het ZeroPlasticWeek. ZeroPlasticWeek richt zich op bewustwording van ons onnodig gebruik van eenmalig plastic. Om bekendheid aan het probleem te geven en om oplossingen te delen, vinden er vele activiteiten plaats zoals op woensdag 11 juni de Waste Away Game van UrbanSeeds in Utrecht en plastic afval hergebruiken om sierraden van te maken door Palmrif in Noordwijk aan Zee. Er zijn verschillende Clean-ups georganiseerd op de 15e. ZeroPlasticWeek daagt mensen uit om 1 week, van 9 t/m 15 juni 2014, geen nieuw plastic te gebruiken. Geen nieuw plastic gebruiken is geen nieuw afval creëren. Want wist je dat een plastic zak die we gemiddeld 15 minuten gebruiken, meer dan 500 jaar in het milieu kan blijven bestaan? Dat is een bizarre verhouding. Al 10.000 mensen gaan de uitdaging aan! Jij toch ook?
Voor meer informatie kijk op: