Elke's Blog: Ga los in het bos

Op woensdag, 02 april 2014. In Open Erf

Je beseft dat de tijd voorbij vliegt als je binnenkort alweer jarig bent of wanneer het na je winterjas een keer tijd is voor een korte broek. Soms vergeet ik stil te staan bij kleine dingen en dender ik maar door. Gelukkig zijn er ontspannende activiteiten die mijn volle aandacht vragen, zo kan ik even ontsnappen aan de sleur.

IBG-Elkes-blog-bos-500-x-500Wildplukken is zo'n activiteit. Het zoeken van eetbare en geneeskrachtige kruiden, planten, bloemen en bomen. Vorig weekend ging ik onder leiding van een gids op avontuur in het Bieslandsebos. Al tijdens de fietstocht leerde ik dat zelfs de middenberm in de stad vol staat met eetbare planten. Planten waarvan ik altijd dacht dat het onkruid was. Eenmaal buiten de stad begon ik ze te herkennen. Het viel me op dat de verscheidenheid buiten de stad veel groter is. Waar de berm in de stad een vooral met gras bedekte groenstrook is met af en toe een madeliefje of een paardenbloem, zagen we buiten de stad ook een soort bieslook en een variant van munt.

Achter een nieuwbouwwijk doemde het bos op. De grond geel gekleurd door bloemen. Eetbare bloemen, namelijk het Klein Hoefblad. Een fier opstaand geel bloempje, met een dikke paarsachtige steel en blaadjes als zonnestralen. Door de gelijkenis met een paardenbloem, dacht ik gelijk aan een recept wat ik vorig jaar maakte: paardenbloemengelei. Vandaar de inspiratie voor het volgende recept:

Gelei van Klein Hoefblad

100 gram bloemen
1 citroen
1 sinaasappel
geleisuiker
water
(kaneel)

Klein-Hoefblad-klein

Pluk de kopjes van het Klein Hoefblad die in bloei staan. Ik geef zelf de voorkeur aan een onbespoten plek, bijvoorbeeld de tuin van mijn grootouders of een stuk bos. Zet je verzameling thuis even weg, zodat eventuele verstekelingen (insecten) nog kunnen ontsnappen. Spoel de bloemen en knip er de steel en de kelkbladeren af, zodat je alleen de blaadjes overhoudt. Weeg het geheel, je hebt 100 gram nodig, en doe het in een pan.

Pers de sinaasappel en citroen uit in een maatbeker. Eventueel kun je citroen- of sinaasappelrasp toevoegen voor een meer uitgesproken citrussmaak. Zorg dat je het sap aanvult totdat je 500 ml vocht overhoudt. Voeg dit bij het Klein Hoefblad en kook het geheel ongeveer 15 minuten en laat het afkoelen. Pak een bolzeef, leg daar een kaas- of theedoek op en giet het mengsel af. Kijk hoeveel vocht je hebt, en lees de instructies op de verpakking van de geleisuiker. Doe het vocht en de geleisuiker in een pan en kook het een paar minuten door. Giet de gelei in een schone pot en laat het afkoelen.

Onderweg naar huis fietsten we langs een Magnolia. Een slanke boom met grote witte- of roze bloemen. De bladeren hebben wel iets weg van witlof. We stappen van de fiets en de gids reikt naar de boom die iemands voortuin siert. Ze plukt twee blaadjes en geeft er een aan mij. Aarzelend stop ik het in mijn mond. Een bloemige smaak met citrus en gember en een bittertje vult mijn mond. Heerlijk. Ineens besefte ik dat er op de route naar mijn werk een Magnolia staat. Nu stap ik regelmatig even af en stop ik een blaadje in mijn mond. De smaak herinnert me aan die zaterdag van ons wildpluk avontuur.