Elke's Blog: De flexitariër

Op woensdag, 05 maart 2014. In Open Erf

Iedere dag vlees vind ik niet nodig, maar ik zou het ook (nog) niet willen missen. Voor mensen zoals ik is een meatless monday tegenwoordig gemakkelijk, want er is een grote verscheidenheid aan vleesvervangers te koop. Dan heb ik het niet alleen over producten op basis van soja, want wist je dat er peulvruchten zijn die prima in Nederland geteeld kunnen worden? In Nederland worden onder andere witte en bruine bonen, kapucijners, linzen, erwten en spliterwten verbouwd. De teelt ervan heeft een ook nog eens positief effect op de bodemvruchtbaarheid. Tijd voor een opleving van de peulvruchten consumptie dus.

IBG-Elkes-blog-flex-500-x-500

Volgens het Voedingscentrum staat 75 gram peulvruchten gelijk aan 100 gram vlees. Als je daarbij ook nog noten, zaden en granen eet, weet je zeker dat je alle belangrijke eiwitten binnen krijgt.

Bij mijn oma stonden er regelmatig peulvruchten op tafel, maar deze gewoonte heb ik helaas niet overgenomen. Gelukkig kwamen twee collega keukenprinsesjes met het recept voor deze overheerlijke bruine bonen spread. Weer eens wat anders dan hummus!

Bruine bonen paté

Ingrediënten:
250 gram bruine bonen
2 tenen knoflook
Olijfolie
Citroensap
Cayennepeper
Komijn
Verse koriander
Zout

Bereidingswijze:
Laat de gedroogde bruine bonen een nacht weken in water of gebruik bonen uit een potje. Die uit een potje even afspoelen onder de kraan voordat je ze gebruikt.
Kook de bonen totdat ze zacht zijn en pureer ze met een staafmixer of pureestamper. Meng er olie door totdat het smeuïg wordt. Maak de teentjes knoflook fijn en roer ze door het mengsel. Voeg daarna het citroensap, de cayennepeper, komijn, verse koriander en zout naar smaak toe.

De een houdt van pittig, de ander van zuur. Vandaar dat ik geen hoeveelheden bij de kruiden en specerijen heb gezet. Proef tijdens het bereiden en maak de paté helemaal naar jouw smaak.