Elke's Blog: Een goede vangst!

Op woensdag, 19 februari 2014. In Open Erf

Vanuit Zwolle stapte ik op de trein. Het was nog best een eind richting de Randstad. Nog een overstap en dan zou ik er eindelijk zijn. De zon scheen en de bus voerde me langs een groen landschap. Even leek het of ik op vakantie was. We waren deze dag uitgenodigd door de Youth Food Movement Nederland vanwege het ZeeDiner.

Toen ik de bus verliet kwam de geur van vis en het gekrijs van meeuwen me tegemoet. Ik was aangekomen op de visafslag in IJmuiden. Gelegen onder de rook van Amsterdam, met toegang tot de zee. Deze dag nam ik een kijkje in de wereld van vis. Ik zag de hal waarin de vis verhandeld wordt en de kotters aan de kade, die ons van vis voorzien. Natuurlijk was de hal verlaten en de kade leeg, want laden en lossen doen ze hier 's nachts. Op woensdag of donderdag komen de schepen binnen, na een week op zee te zijn geweest, en komt de verse vis aan wal.

Hoewel ik nu regelmatig in Scheveningen kom, merk ik dat ik toch te weinig vis eet, zoals de meeste Nederlanders. Als ik denk aan vis dan denk ik: ik ga voor een dagje vegetarisch of een stukje vlees, want de zeeën zijn bijna leeggevist. Ook al weet ik dat een scholletje op zijn tijd goed voor me is. Nu schijnt dat we de vis etende Nederlandse bevolking al met twee kotters kunnen voorzien. Zo weinig eten wij van de vis, die wordt binnen gehengeld door onze vissers. We eten liever tilapia uit Azië en zalm uit Alaska. En "onze" vis dan? Die exporteren we naar Frankrijk, Italië en Spanje, want daar weten ze wel wat ze met verse vis moeten doen.

Elkes-blog-verse-vis-groot
Tegen de jongens uit IJmuiden zeg je niet zo snel "ik lust geen vis". Wat?! Dan heb je zeker nog nooit verse vis gegeten! Verse vis stinkt niet! En ze hebben gelijk: vis ruikt... maar stinkt niet.

Het blijkt dat ik mijn hele leven al oude vis, ofwel vis van een week oud, gewend ben. Vandaar dat ik er nooit zo gek op was. Vrijdag is visdag, hebben we geleerd, toch? De kotters komen op donderdag binnen en op vrijdag wordt de oude vis nog even snel verhandeld. Eigenlijk is maandag dus visdag.

Hierbij alvast een recept voor een gebakken scholletje in mei. Dan kun je nog even wennen aan het idee én dan is hij weer 'in het seizoen'. En.. Dat eet je dan natuurlijk op een maandag!

Een gebakken visje in mei

Ingrediënten:
2 scholletjes

Verse vis herken je aan heldere ogen en rode kieuwen. Als je een dichte vis hebt, begint hij na een dag of twee flink te ruiken, maar dan moet je hem nog wel even fileren (of de visboer).

40 gram boter of olie
1 diep bord
1 pan
Spatel
Zout

Bereidingswijze:
Spoel de scholletjes af onder koud water en droog ze af. Snijd de huid open en wrijf zout aan de rug en de buik van de vis. Zet een diep bord met melk klaar voor de scholletjes. Smelt boter in de pan en haal tegelijkertijd de vis door de melk. Laat hem even uitdruipen. Doe de vis in de pan en bak hem, totdat de huid los laat van de pan, anders hou je geen vel meer over. Haal hem uit de pan en serveer met de witte kant naar boven. Lekker met wat peterselie.

Smakelijk eten!