Elke's Blog: Snel door Slow Food

Op woensdag, 16 april 2014. In Open Erf

Bra, de geboortestad van Slow Food International. Twee dagen werden we op sleeptouw genomen door onze Italiaanse collega's en namen we een kijkje achter de schermen bij kleinere en grotere producenten.

Van Barolo wijn tot salami en van geitenkaas tot jam. Een vluchtige trip door de wereld van gastronomie. Twee dingen hadden alle producenten gemeen: passie en handgemaakte producten.

Klik op de foto's om ze te vergroten.

1

2

Deze blog een kijkje in de keuken van Macelleria Revelli. Een slager en kleinschalige veehouder, gevestigd in Roapiana een pittoresk dorpje op een uur rijden van Bra. De slager staat bekend om zijn salami van ezel, maar vandaag meer over de productie van kookworst.

3

 4

Voor het maken van worst wordt restvlees gebruikt. De zachtere delen voor de salami en de wat taaiere stukken voor de kookworst. Het vlees wordt vermalen en gemengd met zout, specerijen en wijn. In plaats van de darm, wordt de maag gebruikt. Deze worst wordt niet gerookt, zoals de in Nederland populaire rookworst, en heeft een grovere structuur. Een worst waar je op moet kauwen. Na het vullen van de maag met het vlees wordt het product vacuüm verpakt en in de oven gegaard. Lekker voor bij de zuurkool.

5

6

 7

8

 9

10

 11

12

13

 14

 15

Je hoeft niet helemaal naar Bra om kleinschalige, gepassioneerde producenten te vinden. Ga er eens op uit in je eigen regio. Op bezoek bij de boer: een culturele activiteit in de buitenlucht. Hoogwaardige producten binnen handbereik en 's avonds verwen je jezelf met een zelfgemaakt diner. Een diner met een verhaal, dat is pas genieten.