Elke's Blog: Tijd voor diversiteit

Op Friday, 16 May 2014. In Open Erf

Wereldwijd hebben 1 miljard mensen honger en 80% daarvan is boer. Hoe kan dat?

Je zou toch denken dat iemand die iedere dag met de productie van voedsel bezig is, thuis goed te eten heeft. Vroeger waren boeren juist degenen die zichzelf in schaarse perioden konden voeden, omdat ze van alles op de boerderij verbouwden. Het was niet veel, maar er was wel variatie. Nu kopen ze een deel van hun eten ergens anders in. Ook zaken als oneerlijke concurrentie, stijgende grondprijzen, schaarste aan grondstoffen en afhankelijkheid van zaadgiganten maken het leven er niet makkelijker op.

Vroeger voorzagen tienduizenden soorten gewassen ons van voedsel. Vandaag hebben we nog maar 120 soorten die 90% van ons plantaardig voedsel verzorgen. We hebben maar 12 plantensoorten en 5 diersoorten nodig 70% voor al het menselijk voedsel. Slechts 4 plantensoorten; aardappelen, rijst, tarwe en mais en 3 diersoorten; rundvee, varkens en kippen, leveren de helft hiervan (Shiva 2013*) . Verlies aan biodiversiteit maakt ons voedselsysteem gevoeliger voor onder andere klimaatverandering en ziekten.

IBG-Elkes-blog-basis-diversiteit-groot

Het lijkt of we het belangrijkste zijn vergeten: het leven. Of misschien juist wel samen leven, met alle organismen die op deze aardkloot rondwandelen. De diversiteit van planten en dieren neemt af, terwijl ze allemaal een functie hebben in ons ecosysteem. Zo leerde Joel Salatin mij tijdens een lezing op het Food Film Festival in Amsterdam. Salatin, misschien wel de meest bekende Amerikaanse bio-boer van deze tijd, heeft een boerderij met diversiteit. Zijn koeien, varkens, kippen en kalkoenen hebben allemaal een taak. De koeien knippen het gras, de kippen halen de parasieten uit de vlaaien en de varkens keren de composthoop. Door de dieren te laten bewegen op het terrein, hebben ze een ruime keuze aan vers voedsel. Iedere dag een andere salade. Hij heeft geen kunstmest of preventieve antibiotica nodig. Zo kan het dus ook.

Ik begrijp dat we in Nederland of de VS geen echte honger hebben. Ik besef ook dat een kleine boer in Cambodja onvoldoende financiële middelen of kennis heeft zo'n bedrijf als dat van Salatin te runnen, maar ik geloof wel dat het kiezen voor diversiteit een hoop ellende in de wereld kan verlichten. Biodiversiteit zorgt voor variatie in het eten en dat maakt ons, en alle andere organismen op deze aarde gezond.

De Europese verkiezingen staan voor de deur, dus ga ik stemmen. Dit keer voor goed voedsel.

[*]Shiva, V. et al (2013) “The Law of Seed”, URL bezocht op 14 mei 2014

Joel Salatin in Nederland

Van 8 tot 11 mei 2014 is Joel Salatin te gast in Nederland. Deze Amerikaan, door Michael Pollan uitgeroepen tot meest innovatieve boer ter wereld, toert rond om zijn verhaal over 'totaallandbouw' te vertellen en ons te inspireren anders naar landbouw en voedsel te kijken. Salatin bezocht afgelopen week o.a. een Pure Graze-bedrijf in Hengevelde om ook daar zijn kijk op onze agrarische wereld te delen. Wij waren daarbij en maakten onderstaande rapportage.