Elke's Blog: Weet wat je eet

Op woensdag, 19 maart 2014. In Open Erf

Elke Mulder van de Kostschool vertelt over de voedseluitdaging waar menigeen mee te maken heeft!

De een heeft er vanaf zijn geboorte al last van en een ander krijgt er op latere leeftijd mee te maken: een voedseluitdaging. Ofwel een allergie of voedselintolerantie. Nooit meer zonder na te denken inkopen doen bij de supermarkt of eten bestellen in een restaurant. Alles behoeft grondig vooronderzoek.

De zus van mijn vriend heeft zo'n voedseluitdaging. Ze heeft Coeliakie (spreek uit: seulie-jaki) een glutenintolerantie, en moet afblijven van producten die granen als tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut bevatten. Uit eten gaat ze bij restaurants waarbij ze goede ervaringen heeft gehad. Een tevreden gast met een voedseluitdaging is dus een trouwe gast.

Vanaf 13 december van dit jaar gelden er nieuwe Europese etiketteringsregels: Verordening (EU) 1169/2011. Hierin staat onder andere dat het waarschijnlijk verplicht wordt dat allergeneninformatie kan worden verstrekt bij niet-voorverpakte levensmiddelen. Het gaat om de volgende allergenen: ei, glutenbevattende granen, lupine, melk (inclusief lactose), mosterd, noten, pinda's, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren.

IBG-Elkes-blog-weet-wat-je-eet-500-x-500

Voor fabrikanten wordt het verplicht om de allergenen dikgedrukt te weergeven, zodat het gemakkelijker wordt om deze uit de ingrediëntendeclaraties te halen. Ze kunnen er ook voor kiezen om een aparte opsomming van de allergenen te geven.

Ook horecazaken die maaltijden verstrekken, moeten in het bezit zijn van allergeneninformatie. Bijvoorbeeld middels voorgelicht personeel, een alternatieve menukaart of digitale zuilen.

Voor mensen met een voedseluitdaging is de eerste stap naar vriendelijke horecagelegenheden dus gezet.