Gek op groente!

Op Thursday, 01 May 2014. In Open Erf

Seizoensgroenten zijn mijn favoriet. Ze zorgen voor variatie in mijn dieet en maken me creatief. Variatie omdat er in ieder seizoen weer andere groenten te vinden zijn en creatief omdat ik producten voor mijn kiezen krijg die ik nog nooit eerder heb gezien.

Toen ik nog in Zwolle woonde stuitte ik op het fenomeen: de groentetas. Geproduceerd door Tuin Salland een biologisch tuinbouw bedrijf gevestigd achter Berkum. Voor een tientje krijg je verschillende seizoensgroenten die je wekelijks kunt ophalen bij een distributiepunt. Je betaalt vooraf.

IBG-Elkes-blog-groentedoos-groot

De groenten uit zo'n tas bepalen sindsdien welke keuken ik ga koken: Italiaans, Hollands of Aziatisch. Vervolgens kies ik wat ik er bij wil eten aan: aardappelen, rijst, pasta, noem maar op. Dan besluit ik of ik er een vlees, vis of of vega dag van wil maken.
Eenmaal weer in Den Haag stond ik voor dezelfde vraag: wat eten we vandaag? Ga ik voor exotisch of lokaal? Biologisch of regulier? In- of buiten het seizoen? Hoe meer keus ik lijkt te hebben, hoe groter het dilemma. Daarom besloot me hier ook weer aan te melden en via de Ecoplaza vond ik de Vitatas. Voor 12 euro krijg je een tas, met zowel seizoensgroenten als fruit.

Mijn ervaring is dat beide tassen minder groenten bevatten dan je behoefte voor een week. Hoewel mijn huishouden bestaat uit twee personen en dus koos ik dus voor een gezinstas.

Nu stuitte ik op de Eco Revolte in Den Haag. Zij willen een lokaal voedselsysteem opzetten waarbij producenten direct leveren aan de consument. Op dit moment verkopen ze een Food Basket met verschillende groenten en fruit die anders weggegooid worden. Producten waar niets mis mee is maar die niet voldoen aan belachelijke eisen.
Vandaag heb ik een doosje opgehaald. Het is altijd een feest om de doos uit te pakken en te kijken met welke producten ik deze week weer mag experimenteren.

Allegaartje van Groenten

Voor 2 personen:

1 handje cherry tomaatjes
1 aubergine
1 stengel bleekselderij
1 puntpaprika
1 ui
2 tenen knoflook
140 gram Italiaans varkensvet met tijm
200 gram (droge) speltpasta
Peterselie
Basilicum
Zout
Peper

Snij de groenten fijn en breng ondertussen het water voor de pasta aan de kook. Snij het varkensvet met een scherp mes in flinterdunne plakjes en doe de pasta in de pan met kokend water. Zet een pan met antiaanbak laag zonder boter op het vuur en voeg het varkensvet toe. Doe dan daarna groenten er bij en laat het even bakken. Giet na ongeveer 6 minuten de pasta af en roer het door de saus. Voeg verse peterselie en basilicum toe en eventueel een scheutje olijfolie.

Eet smakelijk!