Joel Salatin in Nederland

Op Monday, 12 May 2014. In Open Erf

Joel Salatin wordt gezien als de meest innovatieve boer ter wereld, terwijl zijn boodschap volgens Pure Graze-eigenaar en Salatin-fan Ado Bloemdal "stupid simple " is.

Salatin bezocht afgelopen week o.a. een Pure Graze-bedrijf in Hengevelde om ook daar zijn kijk op onze agrarische wereld te delen.

Salatin ontmoet Pure Graze
Van 8 tot 11 mei 2014 is Joel Salatin te gast in Nederland. Deze Amerikaan, door Michael Pollan uitgeroepen tot meest innovatieve boer ter wereld, toert rond om zijn verhaal over 'totaallandbouw' te vertellen en ons te inspireren anders naar landbouw en voedsel te kijken. Immers, een landbouw die koolstof en stikstof als kapitaal in de bodem opslaat, is klimaatbestendig en levert een positieve bijdrage aan de bodemgesteldheid.

Dit is niet de zoveelste Amerikaanse goeroe die de waarheid komt prediken. Ado Bloemendal uit Den Ham in Overijssel werd reeds vele jaren geleden geïnspireerd door Salatin en entte er zijn Pure Graze® bedrijfssysteem op. Deze methode 'Natuurlijk werken®' levert voor de ruim 50 aangesloten veehouders een prima rendement op. De crux is simpel: koeien lopen een zeer groot deel van het jaar buiten en eten gras. Niet zomaar gras, maar Pure Graze® Saladebufetten®, een uitgekiende mix van grassen, klavers en kruiden die prima voorziet in de voerbehoeften van de koe. Dat betekent geen krachtvoer meer, geen antibiotica en de dierenarts komt nog maar zelden op het bedrijf. Pure Graze® zorgt voor een goede bodemkwaliteit, die beter bestand is tegen klimaatschommelingen en ziektes, bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit en koolstof bindt. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda ondersteunt dit systeem van harte. Recent sloot Pure Graze® een contract met Handelshuis Farmel, voor een aparte Pure Graze® melkstroom. De vraag is echter: hoe interesseer je grote groepen consumenten voor Pure Graze-producten als melk, kaas, vlees zodat opschaling makkelijker wordt. Niet de liters melk per koe zijn doorslaggevend, of de kilo's vlees, maar de opbrengst van het land.