Elke's Blog: Lekker bezig

Op Wednesday, 02 July 2014. In Open Erf

Mijn vorige blog ging over plastic, een materiaal gemaakt uit aardolie. Ik dook in de wereld van het zwarte goud en werd verrast door grote verscheidenheid aan producten waarin deze grondstof wordt verwerkt.

IBG-Elkes-blog-wereld-500-x-500

Zonder olie geen voedsel, aldus de website www.olieprijs.eu. We gebruiken olie voor de productie van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Voor de machines waarmee we zaaien, sproeien en oogsten. Om de fabrieken in productie te houden die grondstoffen verwerken tot levensmiddelen. Voor de koelcellen waarin voedsel wordt opgeslagen. Voor het verpakkingsmateriaal, wat veelal bestaat uit plastic, en voor het transport naar de winkel.

Kan dat niet anders?
Hieronder twee inspirerende initiatieven die laten zien dat het best allemaal wat minder kan.

Maak kennis met 'La Recharge', een initiatief van twee jongens uit Bordeaux, Frankrijk. Helemaal klaar met volle vuilniszakken besloten zij het heft in eigen hand te nemen, en begonnen een supermarkt met levensmiddelen zonder verpakkingsmateriaal. Ze leerden al snel dat onverpakte verse producten niet ver kunnen reizen en gingen lokaal, regionaal en nationaal op zoek naar leveranciers. Veel tropische producten tref je er niet in de schappen, maar voor koffie, thee en cacao maken ze een uitzondering.

Het transport van producten uit tropische bestemmingen hoeft niet meer brandstof te verbruiken dan van producten uit Europa. Een vrachtwagen heeft namelijk per kilometer tien keer zo veel brandstof nodig als een schip. Daarnaast vervoert een schip producten vaak in bulk, waardoor er grotere hoeveelheden mee kunnen. Bekijk hier de hele uitzending van Kassa Groen.

Dat het transport overzee nog 'groener' kan, bewijzen 'de Tres Hombres' . Geïnspireerd door de VOC brengen de drie jongens cacao, koffie en rum, per zeilend vrachtschip aan Neerlands wal. Het lossen doen ze met behulp van enthousiaste vrijwilligers, die allen hun eigen CO2 neutrale vervoersmiddel meebrengen.


Tot na de zomer!

Ook Elke gaat heerlijk genieten van de zomer. Na haar vakantie is ze weer terug met inspirerende verhalen, eye-openers, lekkere recepten en haar kijk op de wereld.