Held van de Smaak Flevoland: Klaas de Wal uit Dronten

Op Thursday, 03 October 2013. In Week van de Smaak

Op het eerste gezicht een vreemde combinatie: een slager en een studenten-leerbedrijf. Maar bij nadere beschouwing wel een heel interessant samenwerkingsverband. Klaas de Wal van Keurslagerij Klaver uit Dronten en het studenten-leerbedrijf Polder-Porque, waren onafhankelijk van elkaar genomineerd maar besloten als samenwerkingspartners hun kandidatuur samen te voegen. De combinatie Keurslagerij Klaver en Polder-Porque heeft de hele keten in eigen hand en maakt daar een streekproduct van; van de 'Porque' tot de vork.

Polder-Porque wordt sinds 2012 gerund door een jaarlijks wisselende groep van 4 studenten van CAH Vilentum. Momenteel zijn dit Joyce Pieterse, Karen van Tongeren, Hans van Ieperen, Kees Harmsen. Ze wonen bij de stal, stellen zelf het voer samen, brengen de varkens naar het slachthuis en vakslager Klaas de Wal maakt er lekkere worsten van.

De studenten zorgen ook voor de verkoop en afzet via de eigen (web)winkel, streekmarkten en restaurants. Transparant zijn over de intensieve varkenshouderij vinden de studenten erg belangrijk. En ze doen dat soms heel letterlijk. Binnenkort breiden ze het buitenverblijf van de zeugen uit en maken daarbij doorzichtige schotten, zodat de dieren vanaf de doorgaande weg te bewonderen zijn.

Ga naar de website van Week van de Smaak voor meer informatie.